Назад до списку

ЗАЯВА ПРЕЗИДЕНТА DCH ОЛЕКСАНДРА ЯРОСЛАВСЬКОГО. (відповідь на запит Служби безпеки України від 16.01.2021 р.)

Інформую керівництво Служби безпеки України, що в суботу, 16 січня 2021 р., секретаріатом DCH були отримані електронні листи за підписом начальника 1 відділу 1 управління досудового розслідування ГСУ, якими Головне слідче управління запрошує мене 19 січня 2021 р., а також 20 січня 2021 р., 21 січня 2021 р. та 22 січня 2021 р. з'явитися на допит як свідка. 

Як випливає з номера згаданого у цих повідомленнях кримінального провадження (№ 2201700000000272), у рамках якого проводиться досудове розслідування, йдеться про ПАТ «Мотор Cіч», акції якого перебувають в інвестиційному портфелі DCH і розвитком якого DCH планує займатися.
 
Зі свого боку повідомляю, що як свідомий громадянин прибуду на зазначену адресу в перший із перерахованих днів – а саме 19 січня 2021 р. 
 
Водночас у мене викликає велике здивування перелік статей Кримінального кодексу України, за якими в СБУ збираються отримати мої покази свідка: ст. 14 «Готування до кримінального правопорушення», ст. 111 «Державна зрада», ст. 113 «Диверсія». Стосовно ПАТ «Мотор Січ» набагато більше могли б розповісти ті люди, які не допускають на підприємство його акціонерів і не скликають загальних зборів акціонерів. Ті, чиї дії призвели до звільнення майже 10 000 робітників, позбавивши їхні родини засобів до існування. А також ті, хто причетний до необґрунтованих арештів акцій, ухвалення неправосудних рішень і саботажу видачі дозвільної документації. Щоправда, вважаю, усіх їх треба було б викликати вже не як свідків.
 
Сама по собі ситуації з ПАТ «Мотор Січ» дуже нагадує події, які розгорталися в 2016 році на Харківському тракторному заводі. Поки команда DCH працювала, щоб вивести ХТЗ із простою та знайти ринки збуту для його продукції, деякі представники СБУ теж намагалися інкримінувати менеджменту заводу «диверсію» та «зраду». Історія розсудила нас: виробництво відновлено, довкола нього створюється бізнес-парк високих технологій «Екополіс ХТЗ», а всі обвинувачення луснули, як мильні бульбашки. 
 
Я щиро жалкую, що через 5 років при новому президенті України й уряді, новому депутатському корпусі ВРУ ми знову бачимо ту саму картину залякування бізнесу та тиску на інвесторів. І що наша країна поки що не стала правовою державою. 
 
Проте я виконаю свій громадянський обов'язок і повідомлю співробітникам СБУ свою думку з тих питань, які мені поставлять. Хоча навряд чи хтось стане сумніватися в тому, що якби я щось знав про чиюсь зраду моїй рідній країні, у майбутнє якої я вірю, й інші злочини, то сам би прийшов у Службу безпеки, не чекаючи виклику.